برخی مطالعات ثابت کرده اند که اشعه خطوط فشار قوی برق ناشی از دکل های برق باعث لوسمی (سرطان خون) در دوران کودکی، سرطان ها، آریتمی قلبی، سقط جنین، تولد نوزاد کم وزن و نقصان های هنگام تولد می شود. خط نیروی با ولتاژ قوی، میدان مغناطیسی در اطراف خود ایجاد می کند و هر آنچه در این میدان قرار گیرد را تحت تاثیر قرار می دهد. بد نیست بدانید که این اشعه تنها مربوط به خطوط نیرو نیست، بلکه دستگاه های مایکروویو، فرستنده های رادیو و تلویزیون و فرستنده های تلفن همراه نیز چنین تاثیری دارند. تنها مقدار اشعه ساطع شده از آن ها متفاوت است.
اشعه با فاصله گرفتن از منبع تولید
مسلمآ مقدار اشعه با فاصله گرفتن از منبع تولید به طور قابل ملاحظه ای کم می شود.(که البته فرمولی پیچیده مربوط به اندازه گیری فاصله تاثیر وجود دارد). با این حال به نظر برخی محققان قرار گرفتن در معرض اشعه های این خطوط که حتی به راحتی از داخل منزل قابل رویت است، کاملا بی خطر است. مطالعات فراگیر در انگلیس و سایر نقاط جهان نشان داد که قرار گرفتن محل زندگی کودکان در نزدیکی خطوط فشار قوی برق خطر ابتلا به سرطان خون را در آنان دو برابر می کند از طرفی بعضی از محققان معتقدند که ساطع شدن چنین اشعه ای باعث بروز مشکلاتی همچون افزایش روند سرطان در حیوانات می شود.
حتی اگر بپذیریم که چنین تاثیری نیز بر انسان ها ممکن است، باید اعتراف کنیم که ما در زندگی روزانه خود با دستگاه های زیادی که چنین میدان هایی را تولید می کنند سرو کار داریم. از طرفی دیگر بعضی از مشاغل همچون کارکنان خطوط نیرو بیشتر در تماس با چنین میدان هایی هستند و بنابراین درصد بیماری های مربوطه در آن ها بسیار زیاد است. از طرف دیگر گفته می شود که درصد ابتلا به لوسمی (سرطان خون) در بین افراد ساکن نزدیک خطوط نیرو بیشتر است و این چنین نتایجی باعث شده است که مردم به این مسئله بیشتر معتقد شوند.
در انگلیس و سایر نقاط جهان درباره خطر ابتلای کودکان به سرطان خون در اثر اشعه دکل های برق انجام شد. این مطالعات نشان داد که قرار گرفتن محل زندگی کودکان در نزدیکی خطوط فشار قوی برق و اشعه ی آن، خطر ابتلا به سرطان خون را در آنان ۲ برابر می کند.
چرا پاسخ روشن و درستی راجع به این مسئله وجود ندارد؟
محققان در تلاش برای اثبات این واقعیت هستند که پاسخ قطعی به این مسئله کاری دشوار است. از بین این مسائل، مهم ترین آن ها سختی اندازه گیری نتیجه این تاثیر (مثل سرطان یا سقط جنین) و احتمال تاثیر سایر عوامل بر روی مطالعات می باشد. تعداد نتایج این ادعا شامل انواع بسیار متفاوتی از بیماری ها و امراض است که می توان گفت سایر منابع تولید چنین اشعه و میدانی نیز می تواند همین تاثیرات را به همراه داشته باشد. به علاوه مطالعه ای دیگر مدعی است که اشعه تولید شده توسط خطوط نیرو در ساعت های مختلف شبانه روز متفاوت است، بنابراین تنها اندازه گیری فاصله از خطوط نیرو نمی تواند جواب منطقی در اختیار بگذارد. در نهایت باید گفت ما هر روز در معرض دستگاه ها و تجهیزاتی هستیم که بعضی از آن ها مفید، بعضی مضر و بعضی بدون تاثیر است.اینکه با قاطعیت بتوان از تاثیرات مضر کاملا اجتناب کرد کار چندان ساده ای نیست. و به همین ترتیب نمی توان با قاطعیت کامل مدعی شد که زندگی در کنار خطوط نیرو برای سلامتی مضر است. تنها می توان اطمینان داشت که محققان هم اکنون در حال ادامه تحقیقات هستند تا بتوانند حتی کوچکترین اثر سوء این تجهیز را ثابت کنند.