توسعه فناوری های نوین سلامت سینا
ویژگی های انواع ماسک های تنفسی

ماسک های تنفسی یکبار مصرف

ماسک های تنفسی در مدل های مختلف در بازار موجود هستند که همه به دنبال بهترین ماسک از نظر طول عمر و عملکرد می باشند. در این مقاله می توانید اکثر ماسک های پرطرفدار را با جزئیات مطالعه کنید و همچنین با ماسک پارچه ای آنتی وایرال مای شیلد با خاصیت آنتی وایرالی ۹۹ درصد آشنا شوید.

  1. ماسک های سه لایه ی جراحی:  این ماسک ها از مواد یکبار مصرف ساخته شده اند به همین دلیل قابل شستشو و استفاده ی مجدد نیستند. اثربخشی این ماسک ها بین دو تا چهار ساعت است و باید به محض مرطوب یا کثیف شدن دور انداخته شده و از یک ماسک جدید استفاده شود.

ماسک های سه لایه معمولا در رنگ های سفید یا آبی و در ضخامت های مختلف تولید می شوند. این ماسک ها عموما برای مراقبت های بهداشتی استفاده می شوند اما در شرایط شیوع ویروس کرونا، اگر ماسک دیگری در دسترس نیست می توان از آن ها استفاده کرد.

 

ماسک یکبار مصرف، ماسک پارچه ای

 

  1. ماسک های فیلتردار N95: این دسته در مقایسه با ماسک های سه لایه ی جراحی قابلیت محافظتی بیشتری دارند و از فیلترهای بیشتری ساخته شده اند که می توانند ذرات معلق در هوا را تا ۹۵ درصد فیلتر کنند.

این ماسک ها قابل شستشو واستفاده ی مجدد نیستند و توصیه می شود پس از یکبار استفاده دور انداخته شوند.

 

ماسک n-95

 

  1. ماسک های فیلتردار KN95: نوع دیگری از ماسک های تنفسی، ماسک های KN95 هستند. این دسته مشابه ماسک های N95 هستند و طوری طراحی شده اند تا کاملا روی صورت قرار گیرند و باعث محافظت ۹۵ درصدی در برابر ذرات کوچک و معلق بشوند.

این ماسک ها نیز قابل شستشو نیستند و باید پس از یکبار استفاده، دور انداخته شوند.

 

ماسک KN95

ماسک های تنفسی قابل شستشو و چندبار مصرف

به طور کلی مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) و سازمان جهانی بهداشت (WHO) در شرایط شیوع ویروس کرونا، استفاده از ماسک های پارچه ای را برای عموم توصیه می کنند.

این ماسک ها به دلیل قابل شستشو بودن زباله کمتری تولید کرده و ضرر کمتری به محیط زیست می زنند؛ هم چنین از لحاظ اقتصادی نیز به صرفه ترند.

  1. ماسک های پارچه ای یک لایه: این دسته از یک لایه پارچه ساخت شده اند و می توان از آن ها در ساعات طولانی در طول روز استفاده کرد. ماسک های پارچه ای قابل استفاده ی مجدد هستند بدین منظور باید آن ها را پس از هربار استفاده به روشی که در ادامه توضیح داده شده شست: باید آن ها را با آب گرم و صابون حداقل برای بیست ثانیه در دست شست و از نور آفتاب یا سشوار برای خشک کردن آن ها استفاده کرد.

ماسک های پارچه ای تا زمانی که از شکل نیفتاده یا فرسوده نشده اند، قابل استفاده هستند.

  1. ماسک های پارچه ای دو لایه: این دسته مشابه ماسک های پارچه ای یک لایه هستند با این تفاوت که دو لایه ی محافظتی دارند که به همین دلیل نسبت به ماسک های یک لایه ارجحیت دارند.

این دسته نیز قابل شستشو و استفاده ی مجدد هستند و طریقه ی شستشوی آن ها مانند ماسک های پارچه ای یک لایه است.

 

انواع ماسک پارچه ای

 

  1. ماسک های پارچه ای آنتی وایرال: بهترین نوع ماسک های تنفسی، ماسک های آنتی وایرال هستند که مانند تمامی ماسک های پارچه ای قابل شستشو و استفاده ی مجدد هستند.

تفاوت این ماسک با سایرین در این است که ویروس و بقیه ی میکروب ها بر سطح بقیه ی ماسک ها تا چند ساعت زنده مانده و ممکن است باعث انتقال دوباره ی آن به سطوح دیگربشوند اما این دسته به دلیل آنتی وایرال بودن، فعالیت ویروس را در عرض سه تا پنج دقیقه مختل کرده و در نتیجه ویروس خاصیت بیماری زایی خود را از دست می دهد.

 

ماسک پارچه ای مای شیلد، ماسک ضد ویروس کرونا

 

ترکیبات و ویژگی های ماسک های آنتی وایرال:

این ماسک ها عموما از ترکیب الیاف طبیعی پارچه و یک ماده ی آنتی وایرال (مانند نانو ذرات نقره، نانو ذرات مس، نانو ذرات طلا، الیاف نقره و…) ساخته می شوند.اما آن دسته ای که از نانو ذرات فلزات استفاده می کنند، سمیت دارند و با تنفس وارد ریه شده و به آن آسیب می زنند، هم چنین با شستشو نیز کارایی خود را به مرور از دست می دهند به همین جهت استفاده از ماسک هایی که از الیاف فلزات استفاده می کنند توصیه می شود.

ماسک های تنفسی آنتی وایرال از جنس الیاف پنبه و الیاف فلز نقره برای اولین بار در ایران توسط شرکت دانش بنیان سلامت سینا واقع در پارک علم و فناوری دانشگاه شریف تولید می شوند. این ماسک ها قابل شستشو و استفاده ی مجدد هستند و تا ۱۰۰ بار شستشو نیز اثربخشی ۹۹٫۹۶ درصدی خود را حفظ می کنند. از دیگر مزایای این ماسک می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سبک و بدون ایجاد اثر ماسک بر روی صورت
  • تنفس پذیری بالا
  • سازگاری بالا با پوست
  • خاصیت بو زدایی

ماسک تنفسی مای شیلد ماسکی پارچه ای است که برای اولین بار در کشور ایران توسط دانشمندان شرکت دانش بنیان سلامت سینا واقع در پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی شریف تولید شده است. همچنین این ماسک رتبه ی نخست کمیته تخصصی وزارت بهداشت در بین چندین طرح ضد کرونایی را به خود اختصاص داد.

منابع:

https://atriumhealth.org/dailydose/2020/08/04/your-guide-to-the-different-types-of-face-masks-and-how-to-care-for-them

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/question-and-answers-hub/q-a-detail/q-a-on-covid-19-and-masks